Wat is Wegovy?

Wegovy is een medicament voor mensen die kampen met overgewicht. De actieve stof in Wegovy is semaglutide. Semaglutide is eigendom van het farmaceutische bedrijf Novo Nordisk Inc. Het bedrijf verdeelt 3 merken die semaglutide bevatten:

Merknamen met semaglutide Behandeling van Methode van administratie 
Wegovy overgewicht en obesitas injectie
Ozempic diabetes type II injectie
Rybelsus diabetes type II oraal

Omdat alle drie medicamenten dezelfde stof – semaglutide – bevatten worden ook Rybelsus en Ozempic soms gebruikt met het doel af te vallen. Dit is echter niet toegestaan. Je mag enkel de medicatie nemen die door je dokter wordt voorgeschreven.

Voor wie is Wegovy bedoeld?

Wegovy is bedoelt voor mensen met een BMI van tenminste 27 en aan overgewicht gerelateerde ziekte, of aan obesitas.

Om te weten of iemand overgewicht heeft wordt de Body Mass Index (BMI) berekend.

BMI ( = kg/m²) Status
Tot BMI 18,5 ondergewicht
18,5 – 24,9 gezond gewicht
25,0 – 29,9 overgewicht
30,0 en meer obesitas

Om voor een behandeling met Wegovy te kwalificeren moet een patiënt bereidt zijn om aan meer lichaamsbeweging te doen en dieet aanpassingen aan te brengen. Indien dat niet het geval is kan een behandeling met Wegovy wel even voor gewichtsverlies zorgen, maar gaat het overgewicht terugkeren van zodra de behandeling stopgezet wordt. Doorgezette gezonde eetgewoonten en verhoogde lichaamsbeweging, zijn onontbeerlijk voor een duurzaam gezond gewicht.

Hoe werkt Wegovy

Semaglutide gedraagt zich in het lichaam als een dubbelganger van het incretin GLP-1 hormoon. Het incretin GLP-1 hormoon stimuleert de aanmaak van pancreascellen. Deze cellen staan in voor de productie van insuline. Insuline haalt suiker uit het bloed en voedt daarmee de lichaamscellen. Als er meer suiker is dan de cellen nodig hebben wordt dat suiker omgezet in vet. Dit vet functioneert als een reserve voor periodes dat het lichaam te weinig voedsel opneemt. Wanneer dat het geval is wordt overtollig vet opnieuw omgezet in voedsel voor de cellen.

In een gezond lichaam is het de hoeveelheid voeding die men eet versus de lichaamsbeweging die men uitoefent die bepaalt hoeveel vetoverschotten men heeft. Bij stofwisselingsziekten, echter, zoals diabetes mellitus type I en II gaat lichaamsgewicht aanvullend bepaald worden door:

  • de hoeveelheid insuline die nog aangemaakt wordt;
  • de mate waarin deze insuline nog effectief is;
  • de synchroniteit van de insuline aanvoer, etc.

Omdat semaglutide de rol van incretin GLP-1 versterkt compenseert het een eventueel gebrekkige werking van de pancreascellen. Dit herstelt dan de natuurlijke homeostase, wat voor vermagering zorgt bij mensen die lijden aan overgewicht door diabetes mellitus. Normaal gezien zou dit feit betekenen dat gezonde mensen geen baat hebben bij semaglutide wat betreft hun gewicht, echter, een bijkomend effect van semaglutide is dat het de maaglediging vertraagt waardoor de gebruiker minder eetlust ervaart en zodoende ook gezonde mensen kunnen afvallen door gebruik van semaglutide.

Hoe neem je Wegovy

Wegovy komt in voorgevulde single-dosis pennen die of te wel 0,25, 0,5, 1, 1,7 of 2,4 mg bevatten.

Week 1 – 4 1 time / week 0,25 mg
Week 5 – 8 1 time / week 0,50 mg
Week 9 – 12 1 time / week 1,00 mg
Week 13 – 16 1 time / week 1,70 mg
Week 17 en verder 1 time / week 2,40 mg
Maximum dosis 1 time / week 2.40 mg

Indien je diabetes type 2  hebt hou dan je suikerspiegel nauwlettend in het oog, vóór aanvang zowel als tijdens de behandeling.

Wegovy kopen in België en Nederland

Je kan Wegovy in lokale apothekers of bij online medische-diensten platformen kopen. We zetten even alle voor- en nadelen van deze twee opties op een rijtje.

Lokale apotheek Online Medische Diensten Platform
U hoeft de deur niet uit X V
U hebt uw medicatie onmiddellijk V X medicatie komt de volgende dag toe
U kan er voorschriftmedicatie kopen V V
Consultatie inbegrepen X V
Voorschrift inbegrepen X V

Belangrijk om weten is dat u via een online dienstenplatform evengoed van een lokale apotheek koopt. Het dienstenplatform speelt de rol van bemiddelaar. Zij presenteert de medicatie van de apotheek op haar website en regelt doktersconsultatie, voorschrift, aankoop en verzending van de apotheek naar jouw thuis voor je.

Prijs van Wegovy

Je betaalt weliswaar een kleine meerprijs wanneer je Wegovy in je lokale apotheek koopt, maar als je het geld verrekend dat je normaal aan doktersbezoek en transport besteedt boek je sowieso winst.

Beschikbaarheid van Wegovy

Medicatie is niet altijd in stock. Dit kan verschillende mogelijke oorzaken hebben:

  • de fabrikant kan niet fabriceren omdat hij moet wachten op bepaalde grondstoffen;
  • de fabrikant is in onderhandeling met overheden;
  • soms verkopen lokale apothekers medicatie door aan landen waar een tekort is, etc.

Verkoopt het Kruidvat Wegovy?

Het welbekende Kruidvat heeft fysieke winkels en per land waar zij actief zijn een online webshop. Het Kruidvat is een drogisterij en geen apotheek. Dat betekent dat zij enkel vrij verkrijgbare- en dus geen voorschriftmedicatie verkopen. Je mag Wegovy niet zonder voorschrift kopen, bijgevolg kan je dit medicament niet vinden bij Kruidvat.

Alternatieven voor Wegovy

Ozempic en Saxenda zijn 2 mogelijke alternatieven voor Wegovy. We vergelijken hen voor je.

Wegovy vs Ozempic

Ozempic Wegovy
Generische naam semaglutide semaglutide
Fabrikant Novo Nordisk Novo Nordisk
Toediening injectie injectie
Indicatie diabetes type 2 en hart- en vaatziekten overgewicht

Er zijn ook behandelingen voor overgewicht op de markt gebaseerd op kruidenpreparaten, zoals PhenQ, Zotrin etc. Deze hebben over het algemeen minder bijwerkingen, maar hun effectiviteit is echter niet onomwonden bewezen.

Saxenda vs Wegovy

Saxenda Wegovy
Generische naam liraglutide semaglutide
Fabrikant Novo Nordisk Novo Nordisk
Toediening injectie injectie
Indicatie  gewichtsverlies gewichtsverlies

Bijwerkingen

De meest gerapporteerde reacties zijn: misselijkheid, overgeven, diaree, constipatie en buikpijn. Er zijn echter heel wat meer mogelijke bijwerkingen. Als je merkt dat je jezelf anders voelt dan gewoonlijk, na inname van Wegovy, verwittig dan onmiddellijk een arts.

Interacties

Wees voorzichtig als je ook andere medicijnen neemt voor diabetes.

Neem geen Wegovy als je allergisch bent aan één van haar ingrediënten.

Neem ook geen Wegovy als jij, of iemand van je familie, ooit schildklierkanker had.

Veiligheid van Wegovy

Studies hebben aangetoond dat Wegovy de kans op tumoren in ratten verhoogd. Op basis van dit onderzoek wordt er van uit gegaan dat Wegovy het risico op goed- en kwaadaardige schildkliertumoren in mensen eveneens zou kunnen verhogen. Ookal is dit verband niet onomwonden bewezen, is het toch geadviseerd om een behandeling niet langer dan nodig door te zetten.

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Wegovy Kopen 2.4mg/0.75ml” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *